Begrebet alternativ behandling dækker over en lang række behandlingsformer, som ikke har noget med det typiske medicin at gøre. Begrebet kan dække over følgende typer for behandling: healing, zoneterapi og akupunktur. Disse former for behandling voksede frem i slutningen af nittenhundredetallet og er nu blevet til et alternativ for det allerede etablerede sundhedsvæsen i Danmark og i mange andre lande.

Kigger man på det fra en lovgivningsmæssig vinkel, så er alternativ behandling lig med behandlingsformer, som ikke tilbydes af det offentlige system. Behandlingerne er derfor ikke underlagt kontrollen, som Sundhedsstyrelsen foretager ved de typiske former for behandling.

Generelt kan der være tvivl om, hvad der er konventionelt og alternativt, da dette kommer meget an på historiske, sociale og kulturelle sammenhænge. Med dette skal forstås, at forskellige lande har forskellige medicinske traditioner, derfor kan der være forskel på, hvad der opfattes som alternativt i eksempelvis lande som Indien kontra Danmark.

Der kan være mange forskellige holdninger til alternativ behandling, men typisk er det, at det giver den ønskede effekt. I Danmark har vi nogle virksomheder, som specialiserer sig inden for alternativ behandling. Et eksempel på en virksomhed er Acunova, de tilbyder mange former for alternativ behandling, og folk mener generelt, at det er godt. Man får altså den ønskede effekt ved Acunova.